Avanti Turnivo

Turnster Karin van Sprang Nederlands kampioen 3e divisie

De sportcampus in het Haagse Zuiderpark was zaterdag het decor van de nationale finale in de derde divisie turnen dames. De beste 28 turnsters van het land in deze divisie kwamen in actie voor de fel begeerde titel. Na vier toestellen mocht onze senior turnster Karin van Sprang zich kampioen noemen. Bovendien behaalde ze ook nog de titel van de seizoensranglijst over alle wedstrijden van dit seizoen. ’s Zondags turnde Karin ook het toestelkampioenschap op het onderdeel brug. Daarbij won ze het brons. Pam Vennix turnde in de 2e divisie fraai naar een vierde plaats in haar toestelfinale op het onderdeel evenwichtsbalk.

Karin was in Den Haag een van de kanshebbers op de titel. In alle voorgaande kwalificaties had ze een podiumplaats behaald. Maar een finale is een wedstrijd op zichzelf. “De mentale druk is dan altijd hoger. Maar ik had normale wedstrijdspanning. En van begin af aan zat ik goed in de wedstrijd. Ik turnde stabiel. Hield mijn focus op mijn eigen oefeningen en heb niet naar scores gekeken”, vertelde Karin na afloop.  Ze begon met een goede sprong en zette vervolgens op het onderdeel brug, wat na afloop bleek, de hoogste score van de wedstrijd neer (12.333 punten). Hiermee kwam ze aan de leiding in de wedstrijd.  Leni Verheul uit Nijmegen stond tweede en legde Karin het vuur aan de schenen. Dat de titel niet kwam aanwaaien bleek ook wel toen Verheul na het onderdeel balk de voorsprong op Karin terug bracht tot slecht 0.366 punt. Het laatste onderdeel, de vloeroefening van beide dames werd alles bepalend. Verheul was de voorlaatste turnsters van de wedstrijd en liet een prima oefening zien. Karin, die de wedstrijd afsloot, wist dat ze zich geen fout kon veroorloven. Dat deed ze dan ook niet. Zelfverzekerd turnde ze naar een score van 11.800. Ten opzichte van haar belaagster 0.245 punt meer. Daarmee was de titel binnen. Karin is hiermee de vierde turnster in de historie van Avanti-Turnivo die een meerkamp titel behaalde. Door deze overwinning turnt Karin 23 juni ook nog in het Rotterdams sportpaleis en promoveert ze naar de 2e divisie. Naast deze Nationale titel won ze dankzij deze overwinning ook de overall ranglijst van het seizoen 2023-2024.

Toestelfinales met derde plaats voor Karin en vierde plaats voor Pam 

Een dag later mocht Karin  weer aantreden in Den Haag voor de toestelfinale op het onderdeel brug. De vermoeidheid van de meerkamp was te voelen liet ze weten. Desondanks behaalde in deze finale het brons.
Onze andere senior die in Den haag in actie kwam was Pam Vennix. Pam turnde de toestelfinale op de evenwichtsbalk. Van de acht beste turnsters op dit onderdeel turnde Pam met een score van 10.900 naar een keurige vierde plaats. Allebei waren ze tevreden met hun prestaties en hebben ze genoten van hun finales.